Als kind kwam ik al heel vroeg in aanraking met beeldende kunst omdat mijn vader leraar tekenen en kunstbeschouwing was op een middelbare school.

In de boekenkast van mijn ouders stonden en staan nog steeds meterslange rijen kunstboeken die ik verslond toen ik nog heel jong was.
Ik tekende afbeeldingen na en bij veel plaatjes wist ik gelijk welke kunstenaar erbij hoorde.
Een betere kunstopleiding kon ik me niet wensen

"Kijken", alleen maar kijken, dat ik alles". zei mijn vader altijd, en daarmee heb je het wezenlijke te pakken. Meer heb je in feite  niet nodig om je in de kunstwereld te verdiepen en je de technieken eigenhandig te maken.

Deze geschiedenis herhaalt zich nu bij mijn kinderen die vaak onbewust en soms bewust in aanraking komen met kunst.

Het is als een soort verslaving dat ik de hele dag bezig ben met kunst; als ik een film kijk of de krant lees....ik vraag me voortdurend af of ik hetgeen ik lees of zie kan gebruiken in mijn kunst.
Ook muziek is hierbij van groot belang; wat is muziek waar ik me goed bij kan concentreren terwijl ik schilder?

Vaak zijn mijn onderwerpen personen waar ik  emotie in kwijt kan. Een kunstwerk is voor mij pas geslaagd als het tot leven komt.
Hoor ik de muziek bij een muzikant die ik afbeeld, of voel ik de warmte van de zon die op een gelaat valt, voel ik de rust van een vrouw die ontspannen op een stoel naar buiten kijkt?

Het laatste half jaar pas ik een nieuwe techniek toe waarbij ik begin met een hele ruwe opzet. Ik gebruik hierbij cement, pleister en brede kwasten tot zeer fijn, pigmenten, olieverfen en penselen.
Ik probeer daarbij een evenwicht te vinden zodat het abstracte en figuratieve een goed spanningsveld krijgt.

Hierbij komt het naast de vorm, de toon, de kwaststreken vooral neer op de laatste handelingen waarbij de uitstraling tevoorschijn komt, een verfijning in een paar lijnen.
Hierdoor krijgt het spontaniteit en behoudt het zijn luchtigheid waar ik voortdurend naar op zoek ben".
vaas met kleur   acryl on paper
harm sebregts
nieuw werk

werk 2012-2013

eerder werk

profiel

exposities

contact